dissabte, 19 de març del 2011

La campanya Disfruita-la d’Unió de Pagesos guanya un premi Estrategia Naos del ministeri de Sanitat

El programa Disfruita-la, impulsat per Unió de Pagesos per promocionar el consum de la fruita dolça entre nens i joves mitjançant tastos de fruita, ha rebut un dels premis Estrategia Naos 2010 que atorga el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, concretament el corresponent a la categoria de promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar. El lliurament del guardó tindrà lloc el 2 de juny.

El reconeixement del Ministeri a l’hora d’atorgar aquest premi s’ha basat en la metodologia utilitzada i els resultats obtinguts, a la vegada que valora que consumir fruita és important per realitzar una dieta sana i equilibrada. Els premis NAOS tenen com a objectiu la defensa de la nutrició, l’activitat física i la prevenció de l’obesitat. En l’edició d’aquests premis de 2010 es van presentar 129 projectes per a set categories, mentre a la categoria corresponent a la promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar, en la qual competia Disfruita-la, es van presentar 38.

La campanya Disfruita-la va ser impulsada per Unió de Pagesos l’any 2005, i fins ara hi han participat uns 20.000 escolars de centres de tot Catalunya, amb una mitjana anual de 5.000 alumnes. El programa consisteix en la realització de tallers de tastos guiats de fruita dolça i en el repartiment de carmanyoles en forma de poma entre els nens i les nenes amb l’objectiu que s’acostumin a portar fruita a l’escola per esmorzar.

En la promoció del producte hi col·laboren diferents administracions i organitzacions d’àmbit públic i privat.

Aquesta campanya també busca la implicació de les famílies i dels centres educatius perquè instaurin el dia de la fruita per esmorzar, fins al punt d’aconseguir que els esmorzars escolars amb fruita suposin entre el 20 i el 30% del total. A més, altres objectius de Disfruita-la són recuperar l’hàbit de menjar fruita en família i en diferents moments del dia, sense pelar-la quan es pugui, de temporada i produïda localment a les comarques catalanes.

Actualment, només el 37,8% de la població consumeix fruita diàriament, mentre que la mitjana que es consumeix és de menys de tres peces diàries, la quantitat mínima recomanada, segons els resultats de la primera Enquesta Nacional d’Ingesta Dietètica Espanyola, publicada aquest mes i realitzada per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, el mateix organisme que atorga els premis NAOS.