dijous, 11 de març del 2010

Disfruita-la a les Garrigues


Unió de Pagesos (UP) ha començat aquest dijous a Juneda les sessions formatives i educatives de la campanya 'Disfruita-la'. Fa sis anys que està en marxa, i aquest és el segon any arriba als centres escolars de la comarca gràcies al suport del Consell Comarcal de les Garrigues i la Diputació de Lleida.

Aquest dijous els alumnes del CEIP Manuel Ortiz de Juneda han provat diferents tipus de poma i pera per comprendre les diferències d'aroma, textura i sabor. L'activitat es farà aquest divendres a Arbeca i el 17 de març a les Borges Blanques.

Les tres escoles més grans de les Garrigues acullen aquest mes de març l'activitat 'Disfruita-la', organitzada per Unió de Pagesos per promocionar i fomentar el consum de fruita dolça entre la població infantil i juvenil. Segons ha explicat el màxim responsable del sector fructícola del sindicat, Raül Sales, "UP vol arribar al màxim de mainada possible per demostrar les qualitats de la fruita de forma didàctica i festiva".

Per això, durant tot el dia els diferents alumnes dividits en grups participen en sessions teòriques, tastos pràctics de fruita i una actuació festiva de dos pallassos, amb un espectacle participatiu basat en el món de la fruita. Segons Sales, "els nens dels pobles tenen molt vista la fruita però no saben apreciar-la ni veure-hi les qualitats".

En Guillem Capdevila i l'Alba López, alumnes del CEIP Manuel Ortiz, han explicat que durant els tallers se'ls ha ensenyat a diferenciar entre pomes àcides, dolces, cruixents, sucoses, i a descobrir les propietats saludables i les vitamines que porten. El projecte implica conjuntament els centres educatius i les famílies per aconseguir els objectius. Per això, es distribueix entre els nens una carmanyola amb tot tipus de fruites tallades i pelades perquè se les puguin menjar durant l'hora del pati i comprovin que cada dia poden fer el mateix, amb el recipient que se'ls ha donat, portant a l'escola fruita de casa. Cada carmanyola va acompanyada amb un document explicatiu adreçat a les famílies.

Segons enquestes, un 43% dels adults i un 57% dels joves no consumeixen les dues racions de fruita diàries recomanades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). En els infants la xifra es redueix al 30%. Aquesta quantitat de fruita, juntament amb la verdura, és bàsica segons la OMS per prevenir l'obesitat, les malalties cardíaques, els càncers o la diabetis.